Cel mai bun mod de a savura și de a servi cognac

Cu siguranță aceasta este o întrebare complexă: cum să bei cognac? Sunt o sumedenie de puncte de vedere și de preferințe personale care ar trebui luate în considerație. Oricum ar fi, următorii sunt factori generici pe care ar trebui să îi consideri atunci când savurezi cognac-ul tău, indiferent de marca acestuia.

How do you drink cognac

Printre întrebările evidente se numără: cognac-ul ar trebui băut simplu, amestecat într-un cocktail, cu gheață? Ce pahar ar trebui folosit, în ce ambient ar trebui băut, la ce temperatură se bea cognac-ul?

Haide să ne uităm la cei 5 pași - cum ar trebui să-ți savurezi cognac-ul:

1. Simplu sau într-un amestec? Ce cognac să alegi.

Primul lucru la care ar trebui să te gândești este ce fel de cognac sa bei. Un cognac tânăr VS, un VSOP sau un blend vechi - cum ar fi XO - sau chiar un cognac învechit? Sau poate un cognac dulce care s-ar preta foarte bine lângă un desert? Sau poate că blend-ul a fost produs special pentru a fi parte componenta dintr-un cocktail sau ca aperitiv?

Din punctul nostru de vedere, cel mai bun cognac este acela pe care îl savurezi din plin. Să te încânte gustul, culoarea, brand-ul, ambalajul, zona de proveniență și distileria, istoria companiei și a familiei producătoare - toate aceste componente combinate duc la un cognac bun.

Different Cognac Mini Bottles

Dacă nu ești neapărat interesat de mărci te sfătuim să încerci să găsești un cognac provenind dintr-o zonă mai mică și mai puțin cunoscută. Dacă marca este un lucru important pentru tine, cel mai probabil vei căuta un cognac din ierarhia "Celor 4 Mari" (Hennessy, Martell, Remy Martin sau Courvoisier) sau cel puțin din topul celor mai mari 10 case producătoare. 

2. Paharul de cognac - cum să-l servești

Există trei tipuri diferite de pahare de cognac (deși cel de-al treilea este o interpretare modernă a celui de-al doilea). Există pahare în formă de lalea (tulip), în formă de balon și paharul balon fără picior. Bineînțeles că poți utiliza pahare de cocktail sau pahare pentru amestecuri de băuturi.

3. Mediul ambient: când să bei cognac?

Fără nicio îndoială există mai multe niveluri de cognac. Spre exemplu, cognac-ul ”de toată ziua”, care deși are prețul său, poate fi băut în mod regulat și consumat într-o manieră ”destul de ușoară”. Dar în general, ar trebui să apreciezi un pahar de cognac deoarece este una dintre cele mai complexe băuturi alcoolice din lume.

Haide, să vedem 3 modalități (mai degrabă clișee) diferite de a bea cognac:

La modă: într-un bar sau într-un club. Ai putea alege un VS sau un VSOP într-un cocktail, sau un VSOP încălzit cu gheață, sau îl poți bea sec.

În modul tradițional: cognac-ul nu mai are aceeași imagine de învechit pe care o avea odată, astfel că acest mod de a îl bea poate părea demodat. Cu toate acestea, imaginează-ți într-o pură decadență cum stai confortabil rezemat pe spate, în fața șemineului, cu câinele și pușca de vânătoare aproape, cu un pahar bun de cognac în mână, imediat după cină (bine, hai să eliminăm pușca de vânătoare, e prea liric). Acest cognac a intrat în secolul 21 și este apreciat în mod diferit de oameni de toate felurile, cu toate acestea ceea ce este tradițional va rămâne mereu parte din noi.

În modul intelectual: un cognac Single Cru sau unul Vintage (produs dintr-un singur soi), fără adaos de zahăr și băut din pahare în formă de lalea. O experiență în grup - poate o sesiune de degustare - pentru a te concentra pe diferitele arome și note ale cognac-ului. Totul ar putea să fie acompaniat de un mic desert.

Cocktails Cognac in bar

4. Temperatura

Părerile sunt împărțite atunci când vine vorba despre temperatura optimă a cognac-ului. Ar trebui degustat cu gheață, direct din frigider, la temperatura camerei sau încălzit paharul  în mână? 

Obișnuia să fie adevărat faptul că majoritatea băutorilor de cognac preferă cognac-ul la temperatura palmei. Atunci când ții paharul în mână și îi oferi din căldura trupului tău, băutura eliberează note delicate pe care altfel nu le-ai simți la temperatura camerei.

Însă lucrurile s-au schimbat, iar bucuria ce poartă numele cognac a evoluat. Astfel, anumite tipuri de cognac tânăr au fost create special pentru a fi băute reci, așa cum este ABK6 Ice sau De Luze's A blend. I-am văzut pe Jaques Petit (de la casa de cognac Andre Petit) cum a scos un cognac Napoleon XO din frigider pentru a-l servi cu vizitatorii săi.

Care este temperatura optimă la care se bea un cognac a ajuns o saga în continuă derulare, o filosofie în sine. În final totul se rezumă la preferințele tale personale. Nu există corect sau greșit atunci când vrei să-ți savurezi eaux-de-vie. Poate că, depinzând de circumstanțe, îți va plăcea să te bucuri de el în mai multe moduri diferite. Spre exemplu, gândește-te la întrebarea: este ok să adaug apă în cognac? Răspunsul este: dacă ție așa îți place, bineînțeles că este OK.

5. Cum să bei - degustarea

"Cum să bei cognac" este o altă temă în sine. Pe scurt, degustarea unui cognac este o combinație a următoarelor elemente: culoare, nas, palat și post-gustul (finish). Totul este comparat apoi cu alte blend-uri. Probabil ca vei dori să faci comparație și între prețurile acestora.

Comparare Produse

Nu aveți produse în comparator.

Back to Top