Cum se degustă un cognac

 

Dacă sunteți un începător în a descoperi bucuriile oferite de degustarea unui cognac bun, calea corectă pentru a bea un cognac poate părea ușor complicată și chiar intimidantă pe alocuri. Așa cum, ultimul lucru pe care și l-ar putea dori cineva, este să facă manevre greșite atunci când se află într-o companie selectă. Dumneavoastră ce faceți prima dată: degustați sau "valsați" băutura? Ce vă spune culoarea despre cognacul pe care tocmai îl beți? Știți pentru cât timp ar trebui să țineți paharul de cognac înainte de a lua acea primă și foarte importantă înghițitură? 

Primul lucru pe care trebuie să-l analizați este înfățișarea (cum se prezintă ochiului): rotiți ("valsați") paharul și uitați-vă la mărgelele de alcool. Delicatețea cu care acestea se preling pe pahar indică complexitatea cognacului. Priviți culoarea băuturii - este de un auriu deschis sau are o nuanță mai pătrunzătoare? Oricum ar fi, să nu vă lăsați păcăliți de faptul că, odată cu vârsta, culoarea cognacului devine mai închisă, deoarece este o practică comună să se adauge caramel pentru a oferi o nuanță mai închisă cognacului. Culoarea în sine nu reprezintă un indiciu fidel când vine vorba de vârsta cognacului. 

how-to-drink-cognac

Al doilea element este Nasul: țineti paharul la nivelul bărbiei și inhalați vaporii în încercarea de a identifica ce anume simțiți. Concentrați-vă pe a descoperii nuanțe florale și de mirodenii. Florile și fructele indică un cognac tânăr, așa cum notele mai acide pot indica un cognac învechit. Deseori se pot descoperi miresme de vanilie, deși foarte subtile în unele cazuri. Note de nucă pot fi deasemenea regăsite.

Al treilea element este Palatul (cum se simte pe cerul palatin): luați o înghițitură, dar țineți-o în gură. Să nu uitați: cognacul se savurează prin înghițituri mici, nu se bea de-a dreptul. Toate acestea pentru a putea degusta suita de nuanțe pe care le deține. Limba prezintă receptori diferiți în zone distincte, astfel că ne dorim ca băutura să atingă toate aceste zone: cu vârful limbii simțim dulcele, în spate simțim gustul amar, iar lateralele sunt făcute pentru a simții gustul sărat și acru. Indicat este să acordați atenție și la durata în timp a aromei pe care o resimțiți, precum și la echilibrul dintre posibilele diferite arome.

how-to-taste-cognac

Așa cum am menționat mai devreme, anumiți producători de cognac adaugă caramel pentru a oferi o nuanță mai închisă produsului lor. În acest mod, băutura pare mai veche decât este în realitate. Astfel, culoarea în sine nu reprezintă un reper clar al vârstei cognacului, însă adaosul de caramel se poate observa cu ușurință pe palatin: se simte o aromă timpurie de vanilie dulce pe vârful limbii, care apoi dispare rapid și nu mai reapare deloc in nicio altă zonă a palatinului.

Față de cele de mai sus, mai sunt câteva "reguli" generale privind degustarea cognacului:

Cel mai important este să nu te grăbești atunci când bei un cognac. Este important să lași cognacul să respire, să se aerereze cel puțin 30 de secunde corespunzătoare fiecărui an din vârsta sa. Spre exemplu, dacă avem un cognac XO de 20 de ani, acesta ar trebui lăsat minim 10 minute să respire înainte de a-l degusta. 

Diferitele arome pe care le-ai putea întâlni

Fructele: într-un cognac tânăr (mai vechi de VSOP sau mai vechi de 8 ani)  ar trebui să găsești note fructate. Printre acestea ai putea recunoaște struguri, caise, portocale, lămâi, mere și/sau piersici.

Florile:  cognacul de vârstă medie (mai vechi de 14 ani) prezintă în mod normal nuanțe florale fie la nas sau pe palat. Printre nunantele florale se numără trandafirii, trifoiul și/sau mierea. Cognacul produs în regiunea Borderies prezintă deseori note de levănțică.

Cognac aroma wheel: so many different tastes and nuances (source BNIC)

Mirodenii: S-ar putea să găsești nucșoară, scorțișoară, cafea, ghimbir, nucă de cocos, caramel și alte note prezente în cognacul vechi (peste 20 de ani). Există cognace care combină notele fructate cu cele florale alături de mirodenii.

Rancio este in termen specific care descrie un gust de nucă dulce, influențat de gustul de lemn și stejar, având un final lung, specific cognacului.

Calcar:  gustul resimțit în nuanțe de pământ și arome de stejar în jumătatea superioară a gurii.

Comparare Produse

Nu aveți produse în comparator.

Back to Top

[profiler]
Memory usage: real: 4194304, emalloc: 6561128
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem