Cunoaște brandy-ul franțuzesc: diferențele dintre cognac și armagnac

What's the difference between Cognac and Armagnac?

A sorbi un pahar de brandy franțuzesc este un mod simplu și sofisticat de a te simți bine. Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de brandy franțuzesc este cognacul. Deși poate suna ezoteric, acesta este destul de răspândit și de multe ori nu foarte scump. Nu ne crezi? Dacă ai încercat vreodată Hennessy să știi că ai încercat cognac. Însă cognacul nu este singura băutură franțuzească existentă pe piață. Dacă ești cu adevărat interesat de lumea minunată a brandy-ului franțuzesc asigură-te că ai parte de o altă băutură minunată: armagnac-ul. 

Cognac-ul și armagnac-ul sunt brandy-uri franțuzești făcute din vin alb. Într-un mod nesurpinzător, cognac-ul este făcut în zona Cognac, iar armagnac-ul în zona Armagnac, în regiunea Gascony. Deși au puncte în comun, între cele două băuturi există și diferențe. Atât cognac-ul cât și armagnac-ul sunt făcute dintr-un vin care efectiv nu poate fi băut ca atare. Totuși, cognac-ul este de cele mai multe ori făcut dintr-un singur soi de struguri - Ugni Blanc - în timp ce armagnac-ul este făcut și din alte trei soiuri adiționale de struguri: Folle blanche, Colombard si Baco Blanc. Vinul subțire rezultat este apoi distilat pentru a rezulta cele două băuturi.

Cognac-ul este dublu distilat în alambicuri în formă de semi-sferă, în timp ce armagnac-ul este distilat o singură dată, în alambicuri cilindrice.  Această diferență în procesare își lasă o amprentă puternică asupra produsului finit. Iată de ce.

După cum se știe, cu cât o băutură alcoolică este mai distilată, cu atât i se înlătură din elementele sale constitutive, ex. "impuritățile". Prin eliminarea impurităților o băutură poate duce la o stare de mahmureală mai ușoară și de asemenea i se diminuează gustul. De aceea vodka are o savoare mai subtilă decât whiskey-ul, deoarece trece printr-un proces de distilare și filtrare mult mai laborios. Unii pot spune că din același motiv, armagnac-ul are un gust mai plin și mult mai complex decât cognac-ul.

What's the difference between Cognac and Armagnac?

De cele mai multe ori armagnac-ul este distilat pentru a conține mai puțin alcool decât cognac-ul. În timp ce unui armagnac îi este necesar minimum un an de maturare pentru a ajunge la standardul VS (Very Special) (cel mai mic nivel de maturare cerut), unui cognac îi sunt necesari cel puțin doi ani de maturare. Propriu zis, putem vorbi despre un armagnac nematurat, dar niciodată despre un cognac nematurat. Pe perioada maturării, cognac-ul este depozitat în butoaie de stejar Limousin/Tronçais, în timp ce armagnac-ul poate fi maturat și în butoaie de stejar Gascon. Ambele brandy-uri sunt vândute fie ca provenind din recolta unui singur an sau sub formă de cupaj, deși de cele mai multe ori sunt cupaje.

Deși sunt făcute din struguri, atât cognac-ul cât și armagnac-ul sunt băuturi puternice, pe care nu te sfătuim să le bei cu înghițituri mari. Există un truc atunci când guști un armagnac: înmoaie-ți degetul în pahar și apoi tamponează spatele palmei. Odată lichidul evaporat miroase cu atenție zona respectivă: ar trebui să simți arome de fructe uscate precum caise și smochine, sau puțin caramel și lemn dulce. Îți recomandăm un pahar de brandy la finalul unei mese, să-l servești într-un pahar încălzit sau într-un cocktail cu puțină frișcă și ou. Cognac-ul este un produs foarte recunoscut, în timp ce armagnac-ul este mai mult o vedetă locală. Cu toate acestea, armagnac-ul este vândut peste tot în lume, deci nu există impedimente în a savura ambele tipuri de brandy. 

Comparare Produse

Nu aveți produse în comparator.

Back to Top

[profiler]
Memory usage: real: 6291456, emalloc: 6520072
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem